Mücevher Hakkında Herşey...

Lusso Style

Serçe Parmak Yüzükleri - Lusso Style | Mücevher Blogu | A Jewellery Blog

16 Ocak 2014 Perşembe

Serçe Parmak Yüzükleri

Blake Lively ve Chanel yüzüğü
        Birkaç yıldır yüzükler tüm aksesuarlar arasında altın çağını yaşıyor! İncesi, kalını, beyaz altını, pembe altını derken bütün parmaklarımız yüzüklerle doldu! Yüzük parmağı, orta parmak, baş parmak, eklemler derken sıra geldi serçe parmağa...
        Şahsen yüzük takmayı en son düşündüğüm parmaktır serçe parmak. Annemin ısrarlarına ve yıllar süren söylemlerine bile karşı geldim hatta!

        Serçe parmaklara yüzük takmak aslında yeni moda değil. Yüzyıllardır kullanılan ve simgeledikleriyle aslında hiçbir zaman demode olmayan bir aksesuardan bahsediyorum.Üstelik hem kadınlar hem de erkekler tarafından kullanılmış ve kullanılmaya devam eden...
        Geçmişten günümüze serçe parmağı yüzüklerinin kullanımına bir göz atalım: (Bence mücevher ve takı konusu Antropoloji biliminin çok özel bir dalı olsa gerek!

Mesleki simge


Serçe parmağı yüzüğünün kullanımı en çok mesleki simge olarak kullanılmış. Kanada'da mühendislik öğrencileri için bir ritüel olmuş (iron ring). Sonrasında ise yer bilimleri mühendislerinin (Jeoloji- Jeofizik) simgesi olmuş ve Amerikan üniversitelerine de yayılmış. Belki de bu simge üniversitelerin mezunlarına yaptırdıkları yüzüğün esin kaynağıdır...

Mesaj verme

Viktoryen dönemde evlenmeye niyeti olmayan kadın ve erkeklerin düşüncelerini belli etmek için taktığı bir simgeymiş.

1950’li ve 60’lı yıllarda eşcinsel topluluklar için kimliği ifade eden bir simge de olmuş.Özellikle homoseksüel erkekler partnerleri öldüğününde yasta olduklarını simgelemek için takarlarmış. 


Evlilik ve mühür yüzüğü olarak


Özellikle İngiliz Kraliyet ailesinde kullanıldığı biliniyor. Prens Leopold ile başlayıp babadan oğula geçen asaleti simgeleyen bir mücevher olmuş.

Prens Leopold
Prens Charles

Moda 
          İlk olarak 1920'lerde Fransa'da kullanılmaya başlanmış ve sonra ABD'ye sıçramış. Şu sıralar ünlüler dünyasında "pinky ring" rüzgarı olarak esen serçe parmak yüzükleri, zamanında Rita Hayworth, Prenses Diana gibi zarif ve güçlü kadınların parmaklarını süslemiş. Günümüzde  Sarah Jessica Parker,  Lindsay Lohan, Gisele Bündchen ve Kate Upton mücevher tasarımcısı David Yurman’ın iri ve renkli taşlı serçe parmak yüzüklerini tercih eden isimler. Kate Bosworth ve Gwyneth Paltrow daha küçük taşlı modelleri özel davetlerde kullanmayı tercih ederken, Scarlett Johansson altın serçe parmağı yüzüğünü günlük hayatında kullanıyor.



Pazar gecesi gerçekleşen Golden Globes kırmızı halısı hakkında bir post yapayım mı diye düşünürken gördüklerim bir taşla iki kuş vurmamı sağladı:) Yüzükler serçe parmaktaydı çünkü!


Margot Robbie 
Margot Robbie, Van Cleef & Arpels 






Amy Adams Lorraine Schwartz mücevherleri ile
Sofia Vergara
Sofia Vergara her zaman olduğu gibi Lorraine Schwartz mücevherleri ile
Julianna Margulies 
Julianna Margulies Van Cleef & Arpels Alhambra vintage yüzüğü ile

Sarah Hyland
Sarah Hyland ve Lorraine Schwartz tasarımı yüzüğü

Serçe parmak yüzüğünü nasıl takmalı?

* Bu trende ayak uydurmak için yeni bir yüzük almak zorunda değilsiniz. Yüzüklerinizden birini küçülttürmeniz yeterli.

* Üstelik değerli taşlarla süslü olan modellerden dümdüz altınlara kadar pek çok farklı modelle bu trende ayak uydurmak mümkün. Ancak serçe parmağa takılan her yüzüğün diğer parmaklara oranla daha büyük göründüğünü unutmayın. Çok büyük ya da taşlı modeller biraz ağır durabilir.

* Mühür yüzüğü tarzı olan modeller tercih edilebilir. Sarah Cloe'nin başlattığı akım, ülkemizde de çeşitli tasarımcılar için kopya ıhmm pardon ilham kaynağı oldu!

* Bu yüzükler tek başına yeteri kadar dikkat çekiyor ancak farklı parmaklarınıza takacağınız yüzüklerle de eşleştirebilirsiniz. Önemli olan renklerin ve materyallerin birbiriyle uyumlu olması.

Serçe parmak yüzüğünü nasıl takMAMALI?


Senaryo 1 : Benim 90'lı yıllardan hatırladığım (halen mevcut olması kuvvetle muhtemel) görüntü minibüs şoförlerine ait! Takılan yüzüğün iri taşlı bir şövalye yüzük olması,  sağ el küçük parmağa takılan ama parmağa iki numara küçük gelmesi, ve de vitese çarpmak sureti ile ahenkli sesler çıkarmasıdır.
Senaryo 2: Yıllar önce toy bir delikanlı iken evlenmiş ve o zamanki yüzük parmağina göre yüzük alınmıştır. Fakat gelin görün ki zaman geçmiş, köprüden çok sular akmış, bir zamanların sırım gibi delikanlısı kelli felli bir amca olmuştur. Yüzük, yüzük parmağına girmekte direnmekte ve ancak sadece küçük parmağa olmaktadır. Biçare, geçirir yüzüğü serçe parmağına...
Senaryo:3 Sevgilisinin ofiste-evde kalan yüzüğünü ona götürmeyi unutmamak ve kaybetmemek için geçici süreli olarak yüzüğü serçe parmağına takanlar da yok değil!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyorum:)
(Hesabınız yoksa anonim seçeneğini işaretleyin, aksi halde yorumlarınız ulaşmaz.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...