Mücevher Hakkında Herşey...

Lusso Style

Gemoloji nedir? - Lusso Style | Mücevher Blogu | A Jewellery Blog

15 Ekim 2013 Salı

Gemoloji nedir?

 Değerli taşlara olan ilgim ve sevgim üniversite sınavını kazanmamdan çok öncelere dayanır. Üniversiteye girdikten sonra da  değerli hocalarımın desteği ile sevgim, ilgim ve bilgim daha da arttı. Sonrası malum, sevdiği işi yapan ve hala okuyan şanslı azınlıktanım:)
Bu işin ABC'sini öğrenirken... (O zaman dijital kamera yoktu...)
        Doğanın eşsiz armağanı pırlantanın ham hali elmas, bir kadının parmağında göz kamaştırıcı pırlantalı bir yüzük olarak ışıldaması öncesinde, yüzlerce uzman ve sanatkarın ellerinden geçer. Elmaslar, madenlerden gelişmiş teknolojiler kullanılarak çıkarılır, içinde bulunduğu kayadan ayrıştırılır, sınıflandırılır, kesilir, tıraşlanır, cilalanır, elmas borsasında satılır ve en sonunda da deneyimli bir sanatkarın elinde ışıltısı ile insanları büyüleyen pırlantalı bir mücevhere dönüşür. Bu, elmasın yaşadığı çok zorlu ve uzun bir süreçtir. Bu süreçlerin anlaşılabilmesi için öncelikle konu ile ilgilenen bilim dallarının anlaşılması gerekmektedir.

Kuvars kristalleri
       İlk çağlarda insanları en çok ilgilendiren maddeler ve olaylar, üzerine bastıkları yerküre kaynaklı olmuştur. İnsanlara, yakın çevresinde kolayca ulaşabileceği malzemeleri, taş ve toprak olarak sunan yerküre, her türlü malzemenin de kaynağıdır. Çakmak taşının bıçağa, kilin çömleğe, kalayın ve bakırın karıştırılıp bronza, çeliğin mızrağa dönüştürüldüğü zamanlar insanlık tarihinde önemli kültürel dönüşümler ve tarihsel dönemler yaratmıştır.

     Yerküre, insanoğlunu sadece sunduğu nesneler ile değil, içinde taşıdığı yıkıcı güçler ile de etkilemiş ve ilgi odağı haline gelmiştir. İnsanlar, ilk çağlardan beri depremler ve volkan patlamaları gibi büyük güçleri açığa vuran olayların farkındaydılar ve bunları tanrıların müdahalesi olarak yorumladılar. İster yıkım, ister zenginlik kaynağı olarak görülsün, ilk çağlardan itibaren başlayan yerküreyi tanımaya, yorumlamaya, yararlanmaya ve zararlarından korunmaya yönelik  üretilen bilgi birikimleri jeoloji biliminin doğuşuna sebep olmuştur. Jeoloji yerbilim anlamındadır. Başka bir deyişle jeoloji, yerkürede gerçekleşen tüm olayları gözlemleme yorumlama  işini uğraş edinen bilim dalıdır.


          Gelelim yazılması ve söylenmesi zor Gemolojiye...
      
     Sektöre girdiğim ilk yıllarda,  "Gemolog, gemi mühendisi mi?" diye soran çok olmuştu:)) İlk şoku atlatıp sabırla anlatmaya çalıştım...Şimdi yazıyorum merak eden varsa okusun diye...
      Süstaşı bilimi olarak tanımlanan gemoloji, jeolojinin bir alt disiplinidir. Gemoloji, yirminci yüzyılın başlarında bilimsel bir karakter kazanmaya başlamış, bugün bütün dünyada mücevher sektörüne doğrudan hizmet eden, minerallerin yanı sıra süstaşı malzemesi yapılabilecek bazı kayaçlar ve organik materyalleri inceleyip tanımlayarak, kalitesini arttırabilir ve sentetiğini üretebilir bir bilimdalı haline gelmiştir. Gemoloji biliminin uğraşı alanları;


  • Süstaşlarının bilimsel inceleme yöntemleriyle tanımlanması ve sertifikalanması,
  • Süstaşlarının doğal ve yapay renklenme nedenleri,
  • Kalite ve renk iyileştirme yöntemleri,
  • Süstaşlarının oluşumu, madenciliği ve üretimi,
  • Her türlü taş işleme tekniği,
  • Süstaşlarının sentetik olarak üretimidir.
Tariflerden anlaşılacağı üzere işimiz biraz zor...Ama bir o kadar da zevkli...

Gemoloji ile ilgili ayrıntılı bilgiler vermeye devam edeceğim ama biraz ara...

Sevgiler,










3 yorum:

  1. Ne kadar guzel bi blog olmus, degerli ve yari degerli taslari cok severim ayrintilarini ogrenmek de daha iyi oldu benim icin:) cok tesekkurler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tr'nin ilk mezun gemologlarından biri olarak gemi-gemloji savaşını en iyi anlayanlardanım sanırım. Yıllarca yıllarca uğraştık bizde. Yazın genel anlamda güzel bi bilgilendirme olmuş. Katılmadığım tek bir nokta var. "Süstaşı" kelimesi. Türkçeye ilk çeviren yanlış çevirmiş herhalde. Süstaşı Ornamental stones olarak ayrı bir başlıkta inceleniyor. yani süs objesi yapılan taşlar. "Gem" mücevher taşı olarak kullanılsa çok daha iyi olur. Gemoloji--->Mücevher taşı bilimi

      Sil
    2. Yorumunuz için teşekkürler."Süstaşı"konusunda yazdıklarınıza katılıyorum "Süstaşı bilimi olarak tanımlanan..."diye bir cümle kurdum.Bu tam doğru olmamakla birlikte sıkça kullanılan değerli -yarı değerli tanımına da katılmıyorum.Mücevher taşı bilimi dersek de obje yapılan taşları, sentetikleri ve işlem görmüşleri dışarıda bırakıyoruz.Oysa ki bunlar da gemolojinin konusu...Bana göre şu an kullanılan hiçbir tanım yeterli olmuyor.Bir yazı konusu daha çıktı buradan sanırım:)

      Sil

Yorumlarınızı bekliyorum:)
(Hesabınız yoksa anonim seçeneğini işaretleyin, aksi halde yorumlarınız ulaşmaz.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...