Mücevher Hakkında Herşey...

Lusso Style

Zümrüt - Lusso Style | Mücevher Blogu | A Jewellery Blog

7 Mart 2013 Perşembe

Zümrüt

Mükemmel bir zümrüt kristali
          Yaklaşık dört aydır beklediğim gün geldi çattı sonunda...Malum bu yıl zümrüt yeşilini çok göreceğiz, zümrüt yazısı yazmadan olmazdı!
       Biraz zaman geçmesini bekledim şu yazımdan sonra,  nedense "esinlenilmiş" çok yazı gördüm çünkü...Bir de zümrüt öyle kolay geçilecek bir taş değil. O üç büyüklerden (yakut, zümrüt, safir), hakkını vermek lazım...Hatta tek bir yazı yetmez devamı gelecek...


Farklı şekillerde kesilmiş Kolombiya zümrütleri

      Zümrüt mineralojik olarak beril grubu minerallerin yeşil renkli türüdür. Zümrüt, genellikle saydam, eğer çok kapanım içeriyorsa yarı saydam veya opak olabilir. Genellikle kırılgandır ve ısıya maruz kaldığında kırılganlığı artar. Işığı kırması ve yansıması çok yüksek olmayan zümrüt,  fazla parıldamaz. 

      Zümrüt, yeşil rengini bünyesindeki krom dioksitten ve vanadyumdan almaktadır.  Renk, bu elementlerin miktarına göre açılabilir ya da kapanabilir. Bu yüzden de farklı tonlarda zümrütler görürüz. Ancak krom, kristal kafesini zayıflatarak kusurlu bir yapıya neden olur. Böylece taş, mekanik güçler altında kolayca zarar görebilir hale gelir. Bu yüzden de zümrüte karşı çok nazik olunmalıdır.

Farklı tonlarda zümrütler

   Saf zümrütler çok nadirdir, zümrüt kristalleri genellikle başka mineraller (kapanımlar) içerir. Bu yuzden, siyah kapanımlı, damarlı gözükürler. Hatta öyle ki damarlar bazen kırık gibi görülebilirler! Bütün bu saydığım fiziksel ve kimyasal özellikler, mücevher üretiminde işleri biraz zorlaştırır. Ama biz yine de zümrütü seviyoruz değil mi?

      Zümrüt yüzyıllardır mücevher taşı olarak kullanılmaktadır. Mısır'daki zümrüt madenlerinin geçmişi M.Ö. 1650 yılına kadar uzanır. Günümüzde, Kolombiya, Zambiya, Hindistan, Brezilya, Pakistan, Zimbabwe, Afganistan, Rusya’da zümrüt madenciliği yapılmaktadır.

    Son bir kaç yıla kadar en kaliteli zümrütler Kolombiya’daki madenlerden çıkmaktaydı, ancak günümüzde Kolombiya zümrütleri tükenmeye başladı, fiyatları arttı ve işlem gömüşlerinin sayısı arttı.


Kolombiya'da bir  zümrüt madeni görmek ister misiniz?
                   

                          
         Jaipur (Hindisan) nam-ı diğer "zümrüt şehir" ise zümrüt kesimi ve ticaretinin en ünlü olduğu yerdir... 



                                                 Gemfields -Emerald City

              


Gemfields
        Zümrütle ilgili bazı teknik bilgileri sıraladıktan sonra, son gelişmeler, markalar, stil önerileri hakkında da yazacağım. Takipte kalın!

2 yorum:

  1. Zumrut almadan okunmasi gereken bir yazi! Ellerine saglik :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı bekliyorum:)
(Hesabınız yoksa anonim seçeneğini işaretleyin, aksi halde yorumlarınız ulaşmaz.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...