Mücevher Hakkında Herşey...

Lusso Style

Tahtın Gerçek Sahibi Platin - Lusso Style | Mücevher Blogu | A Jewellery Blog

10 Şubat 2013 Pazar

Tahtın Gerçek Sahibi Platin

        Platin 2011 de kaybettiği tahta yeniden oturdu! 


Platinin ham hali
        Bilindiği gibi platin en değerli metallerden biri. Ancak altının hızlı yükselişi karşısında fiyatı düşük kalmıştı. Hatta dünya mücevher sektöründe tekrar gözde hammadde olmuştu. Şu yazımda, gelişmelerden bahsetmiştim hatta...

       Şu sıralar platin, Ağustos 2011'den beri altınla arasındaki en büyük farkı açtı. Geçtiğimiz 16 ayın en yüksek seviyesinden alıcı bulan platinin yükselişinde en büyük etken endüstriden talep artarken, üretimin büyük kısmını yapan Güney Afrika'daki madenlerin arzında sorun yaşanıyor olması.

       Küresel platin arzının yüzde 73'ünü sağlayan Güney Afrika'daki Anglo American Platinum Ltd., maliyetler arttığını ve rafine metal üretiminin bu yıl yaklaşık yüzde 10 gerilediği gerekçesi ile 2012 yılı için zarar açıkladı. Güney Afrika'daki grevler ve iş bırakma eylemlerinin de bunda etkili olduğu söyleniyor.

       Kaynak analistleri ise büyüyen talep ve madenlere yatırım eksikliği ile platin ve benzeri metallerin fiyatlarının bu yıl ve gelecek yıl aniden yükselebileceği yönünde tahminde bulunuyor. 

     Bozulan arz-talep dengesiyle de platinin altına kaptırdığı tahtını geri aldığı görülüyor.
Bakalım ilerleyen günlerde bizi ne sürprizler bekliyor?

Kaynak



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyorum:)
(Hesabınız yoksa anonim seçeneğini işaretleyin, aksi halde yorumlarınız ulaşmaz.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...