Mücevher Hakkında Herşey...

Lusso Style

Tektaş yüzük ama bu sefer uzayda! Abell 33 - Lusso Style | Mücevher Blogu | A Jewellery Blog

8 Mayıs 2014 Perşembe

Tektaş yüzük ama bu sefer uzayda! Abell 33

Uzaydaki tektaş yüzük

              Çok sevdiğim bir arkadaşım sayesinde okuduğum bir haber çok hoşuma gitti!
              Bilimin her türlüsünü seviyorum!


  Avrupa Güney Gözlemevi’nin Şili’deki teleskobunu kullanan gökbilimciler, yeryüzünden yaklaşık 2500 ışık-yılı uzaklıkta bulunan Abell 33 gezegenimsi bulutsusunun yeni bir görüntüsünü yakalamış.
       Yaşlı bir yıldızın tozlarını uzaya saçmasıyla oluşan  mavi kabarcık, ön tarafındaki bir yıldızla aynı hizaya gelerek pırlanta tektaş yüzüğe benzeyen bir yapı oluşturuyor.


Abell 33
          Olayın bilimsel açıklaması şöyle: Güneş’e benzer kütledeki çoğu yıldız, ömürlerinin sonunda yaşamlarına beyaz cüce olarak devam ediyor. Küçük ama kütlesi yoğun olan bu yıldızlar, milyarlarca yıl boyunca yavaşça soğumaya devam eden sıcak nesneler olarak kozmik yaşamlarını sürdürüyor. Yaşamlarının bu son aşamasında, yıldızlar atmosferlerini uzaya saçarak gezegenimsi bulutsuları meydana getiriyor. Ortaya, küçük parlak yıldız kalıntısını saran, renkli ve ışıldayan gaz bulutları çıkıyor.

            Genelde birçok kozmik etken gezegenimsi bulutsuların şeklini bozsa da, Abell 33 mükemmel küre şekliyle gökbilimciler için farklı bir önem taşıyor. Görüntüde en dikkat çeken detay tabii ki son derece parlak olan yıldızın, Abell 33’ün tam kenarında güzel bir yanılsama meydana getirmesi. Sahip oldukları konum sayesinde HD 83535 yıldızı ve Abell 33’ü parlak bir pırlanta yüzük gibi karşımıza çıkarıyor.

HD 83535 yıldızı ve Abell 33
         Abell 33 gökbilimci George Abell’in 1966 tarihli Abell Gezegenimsi Bulutsular Kataloğu’nda yer alan 86 nesneden sadece biri. Abell, gökyüzünü gökada kümelerini aramak içinde incelemiş ve hem güney hem de kuzey gökküresinde bulunan 4000’den fazla kümeyi Abell Kataloğu’nda toplamış.

         Böyle görünen başka bulutsular var mıdır bilmiyorum ama bulan ben olsam adını "Sonsuz Aşk" koyardım:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyorum:)
(Hesabınız yoksa anonim seçeneğini işaretleyin, aksi halde yorumlarınız ulaşmaz.)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...