Bugün mücevher kullanıcıları için çok önemli bilgiler paylaşacağım.
Çok önemli diyorum, çünkü hemen her yazımda mücevher sahibi olmanın belirli maliyetler gerektirdiğini paylaşıyorum sizlerle...Mücevher meraklısı olsun olmasın hemen her kadının değer verdiği birkaç parça mücevheri olduğunu gözledim hep. Bu parçalar hem maddi hem manevi değer taşır şüphesiz...Dolayısıyla da mücevherlere bakım yapmak, korumak, saklamak gibi eylemler gündeme gelir.
Bu konu hakkında yazmaya başlamadan önce bakayım Türkçe kaynak olarak neler var diye internette bir gezineyim dedim...Klasik olarak kopyala-yapıştır harikası bilgi sayfaları buldum hep. Hatta öyle ki kendileri bile okumadan yayınlamışlar, copy-paste komutunun hakkını vermişler. Hatta bazı büyük firmaların bile önerilerine hayretle bakakaldım... Şu an için tek dileğim, fazla okunmamış olmaları...Nedeni mi? Anlatayım...
Mücevherler
zamanla toz, yağ, ter, parfüm, saç spreyi gibi parlaklığı ve rengi değiştirebilen etkilere
maruz kalır. Mücevherlerinizin zamanla
kirlendiğini ve parlaklığının azaldığını görebilirsiniz. Bu son derece doğaldır. Ancak bazı ipuçları sayesinde kirlenme süresini uzatabilirsiniz.
Pırlantalı mücevherler özel kutularda ya da keselerde tek olarak saklanmalıdır. Çünkü pırlantanın hammaddesi elmas en sert doğal madde olduğu için tüm değerli taş, inci ve metalleri çizebilir.
Birden fazla pırlantalı ürünün bir arada saklanması, taşların düşmesi, metalin çizilmesi gibi istenmeyen durumlara sebebiyet verebilir.
Renkli taşlı mücevherlerde ise renkli taşın kimyasal maddeler ile temasından kaçınılmalıdır. Bakım, renkli taşın cinsine göre yapılmalıdır.
Diyelim ki zümrütlü bir gerdanlığınız var ve internette yazan, sıcak sulu amonyak banyosunu evde yaptınız....O zaman zümrütlerle vedalaşma vaktiniz gelmiş demektir! Amonyak ve sıcak su zümrütü bozacak, taşın çatlakları arasına giren kimyasal rengini değiştirecektir...
İncili
mücevherler ise en çok dikkat edilmesi gereken gruptur. Saç spreyi, parfüm, oje
veya alkol/solvent bazlı ürünlerdeki kimyasal maddeler incinin parlaklığını
bozabileceğinden dolayı, mücevherler bu kozmetik ürünler ile temas
ettirilmekten kaçınılmalıdır. İnciyi taktıktan sonra, genellikle aşındırıcı madde ihtiva
eden her türlü kozmetik maddeyi ve incilerle temas etmesi muhtemel teri
çıkarmak için, incilerin silinmesi iyi bir fikirdir.
İnciler yapılarında az
miktarda su ihtiva eder bu yüzden incilerin uzun süre kasalarda veya kapalı
yerlerde saklanması, kuruyup matlaşmalarına neden olacaktır. Sık sık kullanma ve
düzenli bakım, incilerinizin havadan ve tenden nem alarak kendilerini yenileme
şansına sahip olmasını sağlayacaktır.
Tüm metaller (altın, gümüş, platin) ve değerli taşlar çamaşır suyundan (ve çoğu kimyasaldan) uzak tutulmalıdır. Aksi halde geri dönüşü mümkün olmayan renk kayıpları yaşanabilir.
Değerli taşların yerleştirildiği bölüm (tırnaklar) sert çarpmalardan korunmalıdır veya darbe aldıysa herhangi bir tırnak bozukluğu olup olmadığı kontrol edilmelidir.Tırnak herhangi bir sebeple darbe alırsa taşın düşme ihtimali olur. Tırnağınızla hafifçe kontrol edip taşın sallanıp sallanmadığını anlayabilirsiniz.
Yukarıda saydıklarım, mücevherlerin korunması konusunda önemli ipuçlarıdır...Mücevherlerinizi uzun yıllar kullanabilmek için lütfen kulaktan dolma bilgilerle yazılmış internet sayfalarına kulak asmayın. Kirlenmiş mücevherlerinizi aldığınız kuyumcuya götürerek temizlenmesini rica edebilirsiniz, memnuniyetle yardım edeceklerdir. Size de ilk günkü gibi ışıldayan mücevherlerinizi kullanmanın keyfini çıkarmak kalsın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınızı bekliyorum:)
(Hesabınız yoksa anonim seçeneğini işaretleyin, aksi halde yorumlarınız ulaşmaz.)